Nyheter
2020


27/12: Första kalven i den nya säsongen född: en fin kvigkalv med Hamras Excellent som far och en förstakalvare, snäll och omsorgsfull, som mor.


22/4: Sista kalven den här säsongen föddes igår, en mycket pigg liten kvigkalv, som snabbt var på benen och diade. En kalvfålla utanför lagårdsdörren har utökats med elstängsel ut till hagen, där det både finns gräs, skugga och möjligheter att få respekt för eltråd


3/3: I år har vi väldigt gott om vallfoder! Skönt att inte behöva spara och vara orolig som det var förra året, utan t o m kuna sälja om någon skulle behöva komplettera.


2019

 

28/3: Efter problem med att kunna redigera hemsidan, har jag nu klarat det hjälpligt. En del problem kvarstår, men den väsentliga informationen är med, om än med vissa skönhetsfel...


4/2: 1-årsvägningen av de äldsta 4 ungtjurarna och 8 kvigorna gav

bättre resultat än väntat, med tanke på att både vallfoder och kraftfoder har sämre näringsinnehåll än vanligt. Alla hade godkända 1-årsvikter och några riktigt bra!


 8/1: Första kalvarna har kommit!

Inventeringen av vallfodret tyder på att det trots allt verkar kunna räcka fram till betessläpp ca 1/5. Så skönt!!!

 

2018

 

17/11: Kalvarna är inne och avvanda, men de vuxna går ute, njuter av en mycket fin höst och klarar sig bra på betet. De nya avelsvärdena är inlagda.

 

23/10: Nu är samtliga kalvar 200d-vägda. Torkan har satt sina spår också med lägre vikter, särskilt för tjurkalvarna och med större variation än vanligt.

Vi har knappt 2/3 av vårt normala vallfoderbehov och strategin blir inköp av specialkraftfoder och mycket strikt foderstyrning. Då är det fördelaktigt att ha djuren uppbundna.

 

5/4: Vid auktionen på Gunnarp såldes 2286 Vide Jump till Peter Johansson, Bråtens Hereford! Vi gläder oss och hoppas att han ska bli till stor belåtenhet i sin nya besättning!

 

3/3: Så är årets individprövningsomgång avklarad och den här gången gick det bra för vår tjur. 2286 Vide Jump har högst  till-växt med sina 1890 g/dag och fick också högst T-tal 111. Vi ser fram emot en spännande auktion den 29/3!

 

3/2: Äntligen en kvigkalv! Och efter semintjur (Xcelorator)!

 

 

12/1: 1-årsvägning av den äldre halvan av gruppen och vägning av lilla kalven som föddes för tidigt och bara vägde 20 kg. Idag 29 d gammal vägde han 50 kg! Bra gjort!

 

6/1: Idag fick vi den fjärde kalven, också den en tjurkalv efter Armor! Nu väntar vi inga fler efter honom, men vi får hoppas att det kommer kvigkalvar också!

 

2017

 

14/12: Kalvade 511 en månad för tidigt, en liten tjurkalv som fick mjölk i nappflaska första dygnet, men sedan stod på egna ben och diade sin mamma! Några dagar gammal mycket pigg och energisk, diar mycket och tycks växa högst påtagligt!

Med detta lilla födelsemirakel i vårt stall önskar vi våra vänner

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!

 

15/10: Så är alla årets kalvar 200d-vägda och installade. Den andra omgången (9/10) hade bättre vikter än den första (18/7) då torkan under våren/försommaren missgynnade den första gruppen. Avvänjningen kommer att vara klar 18/10 och då släpps korna ut igen på höstbete, så länge väder och betestillgång räcker.

 

14/8: Insättning av 2286 Vide Jump på prövningsstationen Gunnarp.

 

26/4: Sista kalvningen för den här säsongen! Skönt, nu är det bara att vänta på riktig betessläppning. Kalvarna, utom den sistfödde, går ut på bete i direkt anslutning till lagårn.

 

20/3: Bara två kalvningar kvar att vänta på. Och så har vi börjat seminera, hittills fem kvigor/kor. Den här kalvningsomgången blev det 13 kalvar med seminfäder av totalt 26.

 

7/2: Bästa motvikten mot sorgen över en förlorad kalv är en ny fin och pigg kalv! Idag föddes en sådan tjurkalv efter King!

 

6/2: Efter nästan en månads uppehåll var det dags för kalvning igen idag. Favoritkvigan, dräktig med Ares, kalvade själv, men kalven var död. Glädje förbyttes i sorg.

 

 

2016

 

21/12: Första kalvningen för säsongen: en fin och pigg liten kvigkalv, helsyster med 2263 Vide Indigo, som vi just sålt som avelstjur och som vi varit mycket förtjusta i.

365d-vikter publiceras efterhand som vi väger.

 

20/11: Nya avelsvärden är nu inlagda på alla djur.

 

9/11: Alla djur är nu installade. Det är ovanligt tidigt för oss, men betet tog slut fort efter en torr sommar och höst. Oktober gav en del regn, men då var tillväxtsäsongen nästan slut för gräset.

 

10/10: Nu är kalvarna installade, klippta och avvanda.

Korna har släppts ut igen och får gå ute så länge det finns bete.

 

200d-vikter är inlagda på alla kalvar. Det märks att det har varit torrår och att en del förstakalvare har haft svårt att tillräckligt försörja sina kalvar. Några som inte klarar godkänd 200d-vikt får en ny chans vid 365d-vägningen.

 

21/5: Herefordföreningens årsmötesdeltagare kom på studiebesök. Trevligt med besök av avelsfolk som är ungefär lika nördiga som man själv!

 

15/4: Säsongens sista kalvning kom idag! Nu väntar vi på betessläpp och som tillvänjning får kalvarna gå ut och sola sig i en egen liten fålla. Det är uppskattat av både dom och oss!

Alla tjurar är sålda och så många hondjur som vi kan avvara.

 

9/3: 2257 Vide Hydrogen fick T-tal 97 och är därmed inte auktionsgodkänd, men har sålts genom förmedling.

 

 30/1: Kalvningarna är igång och hittills har det blivit fyra kvigkalvar och sex tjurkalvar, alla efter semintjurar. Därmed är alla seminkalvar födda och i fortsättningen kommer kalvarna att ha våra båda besättningstjurar som fäder.

 

 

2015

 

4/12: Togs sista djuren in.

 

10/11: Idag har 5 utslagskor gått till slakt. Förutom kalvarna är nu 8 kor/kvigor installade, eftersom de kan kalva i december. Övriga njuter fortfarande av den milda och fina hösten ute på bete.

 

21/10: 2252 Vide Helium är såld som blivande avelstjur och levererad idag. Trevligt när köparen är ute i god tid! Då har man chans att välja först och också få lite lägre pris.

 

10/8: Idag har vår prövningskalv blivit insatt på Gunnarp. Det är 2257 Vide Hydrogen (F: 7285 Ed Gillan, M: 1154 Origo Day).

Han har Aix +22, är homozygot polled och fritestad HYF.

 

5/4: 2240 Vide Granit avslutade prövningen på Gunnarp med att få T-tal 108. Han blev också godkänd i bedömningarna av exteriör, klövar och testikelomkrets och därmed godkänd för deltagande på auktionen. Där köptes han av Emanuel Bergh, Vässingsholmen, Falköping. Vi hoppas att Granit ska göra bra ifrån sig som avelstjur i sin nya besättning!

 


9


 

Vide HerefordVid herefordföreningens elitkvigauktion 2013 i Tenhult lyckades vi få köpa 578 Elna av Gylteboda. Auktionen blev som helhet ett lyckat arrangemang med bra priser, god stämning och gemenskap.

Tre dräktiga ettårskvigor såldes 2012 för vidare export till Ryssland.

2197 Vide Dolomit, som på individprövingen 2011/2012 fick T-tal 105, såldes vid auktionen på Gunnarp för 57 000 kr till Olle W Larsson, Oden Polled Hereford, Skövde.